Podem BCN - Una eina al servei de la ciutadania

ReCursos BCN

  • ReCursos BCN

    ReCursos BCN

    Recursos BCN és un espai de difusió de vídeos, llibres o articles de lliure difusió on els denominadors comuns són Barcelona, la nostra consciència social i/o artística a més del desig constant de conèixer el nostre passat i mirar cap al futur amb esperança i fam de canvi.

Per què la renda bàsica?

David Casassana es professor de teoria social a la Universitat de Barcelona. Membre de la Xarxa Renda Bàsica i de la Basic Income Earth Network (BEN). Participa també en espais com l'Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) o la revista SinPermiso.

Entrevistat en ocasió del Seminari «Cap a noves institucions democràtiques. De la crisi a l'assalt de la política», realitzat per la Fundació dels Comuns en col·laboració amb Intermediae.


Per què la renda bàsica?

La renda bàsica, una assignació monetària individual, universal i incondicional suficient per cobrir les necessitats fonamentals de la vida. La incondicionalidad de la renda bàsica ens confereix dosis rellevants de poder de negociació per rebutjar l'imposat i perseguir i practicar el que veritablement desitgem, que és alguna cosa que avui hem d'abandonar perquè la necessitat ens obliga a acceptar allò que se'ns “ofereix”. En efecte, garantint la nostra existència material des del minut un i passada el que passi, la renda bàsica, a diferència d'altres esquemes de política pública de caràcter condicionat, pot jugar un paper essencial per capacitar-nos per decidir autònomament com volem viure en les esferes del treball remunerat, de les cures, de la vida cívic-política, etc. Doncs la renda bàsica no és una assignació reservada a aquelles persones que surten perdent de la seva participació ineluctable en un status quo també ineluctable –els actuals mercats de treball, per exemple–; la renda bàsica és una assignació universal i incondicional que, per això, ha de empoderar al conjunt de la població perquè tots i totes ens trobem en millors condicions per sortejar el status quo vigent i conquistar, des del primer instant i a tot moment, una vida veritablement pròpia.

Dos aclariments inexcusables. La primera: la renda bàsica és “només” una part d'un paquet incondicional de mesures: prestacions en espècie com la sanitat, l'educació, l'habitatge i les polítiques d'atenció a les persones, entre unes altres, juguen un paper també fonamental en la garantia de nivells rellevants de seguretat socioeconòmica. Haver d'obtenir tals recursos al mercat, on opera tot tipus de mecanismes perversos de fixació de preus, convertiria la renda bàsica en una assignació ridículament insuficient per democratitzar les relacions socials. I la segona: pensar la renda bàsica en cap cas ens eximeix de pensar la qüestió de les restriccions públiques a les grans acumulacions de poder econòmic privat. Àdhuc comptant amb conjunts rellevants de recursos incondicionals, les perspectives de la democràcia efectiva es veuen limitades quan tractem de desenvolupar projectes propis en un context social i econòmic destruït per la voracitat d'agents econòmics capaços d'introduir tot tipus de barreres d'entrada i de convertir la vida econòmica en un vedat privat de caça.

Però tornem al punt de partida. En un món en el qual les relacions de poder constitueixen el principal mecanisme d'estructuració social, es necessiten mesures que contradiguin la dinàmica expropiadora del capitalisme i que ens proporcionin incondicionalment els recursos necessaris perquè puguem, nosaltres i nosaltres, decidir-ho absolutament tot. Es necessiten tals mesures i es necessita també, és clar, la gosadia política per imaginar-les i donar-los forma. Sense por a guanyar. Les condicions de possibilitat de la democràcia depenen decisivament d'això.

e-max.it: your social media marketing partner

Imprimeix Correu-e

Seu Podem Catalunya

Carrer sardenya 176
08013 Barcelona.