Podem BCN - Una eina al servei de la ciutadania

Podem sol·licita la creació d'una comissió de recerca sobre el vot exterior

Podem ha sol·licitat avui la creació d'una Comissió de Recerca sobre el procediment de vot des de l'estranger, que estudiï les possibles irregularitats, errors administratius o falta de mitjans posats a la disposició dels ciutadans espanyols residents a l'estranger per exercir el seu dret al vot en aquestes últimes eleccions.

 

En les passades eleccions generals, tan sol un 4,7% dels dos milions d'espanyols censats a l'estranger va exercir el seu dret al vot. Els escassos terminis per a l'enviament de paperetes, les dificultats per inscriure's en els consolats i la falta d'informació per part de les institucions competents han estat els majors problemes amb els quals s'han trobat els emigrats per exercir el seu dret al vot.

Aquests problemes són en gran mida deguts a la reforma de la llei electoral pactada per PSOE, PP, CIU i PNB en 2011, que en contra dels advertiments de la Junta Electoral Central, va introduir un nou tràmit en el procediment de vot exterior, conegut com a ‘vot pregat’. Com a resultat d'aquesta reforma, la participació dels residents a l'estranger va caure d'un 31,74% en les eleccions generals de 2008 a un 4,95% en 2011 i un 4,7% en aquestes últimes eleccions. Aquesta participació no és solament la més baixa de la història del nostre país en termes percentuals; també afecta a més persones que mai, ja que el nombre d'espanyols residents en l'exterior ha augmentat un 48% des de l'inici de la crisi, segons dades de l'INE.

A més, el nou sistema no solament manté les deficiències de l'anterior, com la desactualización del cens electoral, o els terminis insuficients d'enviament i recepció de paperetes (que suposen que més de la meitat dels que sol·liciten el vot acabi sense poder votar), sinó que les agreuja, afegint un nou tràmit intermedi que escurça els terminis i dificulta encara més l'exercici del dret a vot.

Als problemes citats s'afegeixen altres possibles irregularitats que han estat denunciades per organitzacions d'emigrants i mitjans de comunicació. Des de certes arbitrarietats en la inscripció del cens i requisits per a les esmenes no contemplats per la llei, fins al mal funcionament de la web de l'INE, del seu servei de fax i atenció telefònica o la falta d'informació electoral per part del govern, entre uns altres.

Des de Podem estimem per tant que no solament l'anomenat ‘vot pregat’, sinó també altres aspectes de l'actual sistema de vot exterior en el seu conjunt, podrien estar vulnerant el dret dels espanyols residents a l'estranger a participar en la vida política del país, dret reflectit en l'article 68 de la nostra Constitució. Creiem així mateix que hi ha indicis suficients de possibles irregularitats i errors administratius.

Per aquestes raons, considerem clarament insuficient la mera supressió del procediment de “prec del vot” proposada pel PSOE en la seva proposició de reforma de la LOREG del passat 13 de gener i hem sol·licitat la creació d'una Comissió de Recerca que determini amb claredat i exactitud la quantitat de persones que no han pogut exercir el seu dret al vot en els últims processos electorals i els motius que l'hi han impedit.

Una comissió que escolti a les associacions d'afectats, investigui la conducta de les oficines consulars i auditi l'actuació de les administracions responsables. Que així mateix avaluï si després de 5 anys des de la implantació de l'última reforma electoral, el sistema de “vot pregat” ha suposat una restricció del dret al sufragi actiu i podria per tant resultar inconstitucional. I finalment, que proposi alternatives i solucions efectives amb vista a una futura reformulació de la Llei Electoral.

e-max.it: your social media marketing partner

Imprimeix Correu-e

Seu Podem Catalunya

Carrer sardenya 176
08013 Barcelona.